Uw hond heeft een ruwhaar vacht.Een ruwhaar vacht is een dubbele vacht. Zachte onderwol, met daarover een harde dekvacht.De ruwhaar vacht heeft een levensduur van zes maanden. Dit houdt in dat de dekvacht, ongeacht het seizoen, iedere zes maanden dood gaat. Dit haar valt niet uit, maar moet er met de hand uitgeplukt worden. Enkele weken na het plukken zal de nieuwe dekvacht weer boven de wol uitgroeien.
Deze vachten vergen regelmatig onderhoud. De langere vachten minimaal 1x per week, de korte 1x per 2 weken. Gebruik hiervoor de kromme pennenborstel en een grof getande kam.

NAAR DE GEDIPLOMEERDE HONDENTRIMMER.
Minimaal 4x per jaar kunt u uw hond laten plukken. Ruw- haar vachten worden steeds vaker d.m.v. plukken gemanipuleerd. Dit houdt in dat de trimmer eerst de helft van de dode vacht uitplukt, en na drie maanden de andere helft. Zo ontstaat er een cyclus van iedere 3 maanden dat uw hond te plukken is van steeds de helft van de vacht. Uw hond loopt dan nooit in zijn onder wolletje en ook nooit ontploft. Het strippen van de vacht is ook aanzienlijk minder belastend voor de huid. Vraag ernaar bij uw trimmer of dit ook bij uw hond kan. Als dat niet kan bij uw hond, dan kan de vacht 2x per jaar geplukt worden. Verder zal uw hond volgens de ras standaard in model gebracht zullen worden De trimmer zal (indien nodig) de oren reinigen, de nagels knippen en de anaalzakjes en het gebit checken. Er zijn enkele rassen die een ruw haar vacht hebben, maar waarvan de rasstandaard zegt dat deze niet geplukt mogen worden. Dit geld meestal voor als u naar shows gaat met uw hond. Raadpleeg dan de fokker voor advies.