Bibliotheek

In de alles-over-hondentrimmen Bibliotheek worden regelmatig nieuwe artikelen geplaatst en bewaard.


Hoeveel belasting moet ik betalen? Veel van onze gesprekken met klanten gaan over deze vraag. Of over de vraag hoe daarin binnen de wettelijke grenzen in kan worden gestuurd.
Eén van de kleine maar aantrekkelijke regelingen zijn de investeringsregelingen.

Investeringen
Uitgangspunt bij het berekenen van de belasting is de hoogte van de winst. De winst wordt berekend als omzet min kosten.
Een uitzondering op deze hoofdregel komt door de investeringsregelingen.

Bij een investering is het bedrag groter dan € 450 én een uitgave op meer dan één jaar. Voorbeelden:
een RVS honden bad van € 800,- gaat meerdere jaren mee en kost meer dan € 450. Dit is een investering. Een föhn van € 180,- is minder dan € 450 en verwerken we als kosten.

Investeringsaftrek
De belangrijkste investeringsregeling is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Het bedrag aan investeringsaftrek wordt van de winst afgetrokken.
De investeringsaftrek is afhankelijk van het investeringsbedrag. Tot € 50.000 investeringen is het percentage 28%. Investeer je voor € 7.000 dan krijg je een aftrek van de winst van € 7.000 * 28% = € 1.960. Investeer je minder dan € 2.300 dan krijg je geen aftrek.

TIP: haal investeringen naar voren of stel investeringen uit om de € 2.300 per jaar te overschrijden.
Koop zo’n bad in december in plaats van januari zodat je boven de ondergrens komt.

Desinvesteringen
Oké, als je investeert krijg je investeringsaftrek. Maar wat als je het weer verkoopt?
Precies, negatieve investeringsaftrek met als vakterm desinvesteringsbijtelling over de opbrengsten. Ook hier geldt de ondergrens van € 2.300.

TIP: plan je desinvesteringen als je denkt voor meer dan € 2.300 te desinvesteren.

Er zijn nog diverse niet-fiscale regelingen voor onder meer zonne-panelen, energiebesparing, innovatie (onderzoek en ontwikkeling).
Hierover lees je meer op rvo.nl of vraag gerust je boekhouder/adviseur.

Investeer in voordeel
Investeren heeft dus meer voordelen dan je eerst zou denken. Neem dit dus mee in je overwegingen om bepaalde uitgaven wel of niet te doen.
Zo benut je de fiscale regelingen optimaal. Want dat is in jouw voordeel.

zie ook:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/investeringsaftrek_en_desinvesteringsbijtelling/kleinschaligheidsinvesteringsaftrek_kia

Voor de KOR Kleine Ondernemers Regeling van de BTW: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/kleineondernemersregeling/kom_ik_in_aanmerking_voor_de_kleineondernemersregeling